Träna westernhästen i grunden till slidestop.

Inom westernridning sker stoppträningen i början i trav där westernhästen får lära sig att stanna på lång tygel. För att kunna lägga en solid grund till slidestoppet, är det viktigt att westernryttaren vilar en stund efter det att hästen har gjort ett stopp. Vilan betyder belöning och gör att westernhästen ivrar efter denna belöning i slidestoppet. Återigen är det viktigt att ge hästen utrymme att lära in nya moment på ett behagfullt och mjukt sätt.

Westernhästen skall kunna utföra stoppet när westernryttaren ger det verbala kommandot woah och även vid ett direkt tygeltag. I det senare fallet är tygeltaget mjukt. Så snart hästen har stannat får den vila igen.

En westernhäst som är tränad på rätt sätt upplever inte tygeltaget som ett ryck - det är enbart en signal till hästen att omedelbart stanna. Tygeltaget är milt och endast en guide för westernhästen.

Westernträningen sker på hästens villkor och utan bestraffning vilket leder till en villig häst som känner sig trygg med ryttaren. Bob Mayhew är noga med att inte överbelasta en westernhäst som befinner sig på en begränsad utbildningsnivå. Horsemanship är lika viktigt från sadeln som från marken.

I Ray Hunts träningsfilosofi ingick begreppet horsemanship på alla områden - "...på samma sätt som hästen respekterar dig från marken kommer han att respektera dig från sadeln". Det är självklar något som inte enbart gäller inom westernridning och westernträning utan bör ingå inom all hästridning. Hästen finner ingen anledning att känna sig rädd då den inte är tränad med skrämsel som metod.

En westernhäst kännetecknas av villighet, softness och finess. Vilan och berömmet är tydliga signaler till westernhästen. Den får tid att tänka och smälta slidestoppet. Har westernryttaren för bråttom och forcerar westernhästen i träningen leder detta till att hästen kommer att frukta stoppet.

En westernhäst som från galopp genomför ett korrekt slidestopp, där den sätter under sig och är helt mjuk och eftergiven i nacke och mun, är en upplevelse för westernryttaren och för dem som ser på.

Slidestopp ingår i tävlingsmomentet Reining. Bob Mayhew visar i sin westerndvd The Basic Principles of Western Riding - Why and How hur man uppnår goda resultat i slidestoppträningen.

Shannon Kasten, USA tävlar i Reining och gör ett slidestop

Website provided by Visuell Kommunikation