I western-ridning tränas westernhästen i en serie böjövningar.

De grundläggande ridövningarna startar här med en serie böjövningar som kallas för three snake trail och som tydligt beskrivs i Bob Mayhews westerndvd The Basic Principles of Western Riding - Why and How. Westernhästen utför olika rörelser medan den rör sig framåt på en bana i ett sicksack-mönster. Övningen introducerades av Ray Hunt för träning av horsemanship från sadeln och i Bob Mayhews utveckling av övningen lär han quarterhästen i tre olika skeenden att flytta sina hovar på ett rätt sätt, räta upp bogen och flytta bakdelen.

Westernhästen blir lösgjord i hela kroppen och blir kapabel att i framtiden utföra de avancerade rörelserna i westernridning men three snake trail passar även den engelska hästen inom engelsk ridning samt vid tillridning av en äldre häst, oavsett riddisciplin. Övningen är uppdelad i tre delar och varje del lärs in systematiskt och three snake trail är bland de viktigaste övningarna i westernhästens utbildning. Inom westernridning är det A och O att ha en mjuk och följsam westernhäst som smidigt och lätt kan flytta fram- och bakdel.

Direct bend snake trail, Böjövning i rörelseriktningen. Övningen innebär att ryttaren böjer hästens huvud och hals i rörelseriktningen och övningen tydliggörs varje gång hästen byter rörelseriktning. Hästens huvud och hals är böjt mot den nya riktningen och hästen tittar i den nya riktningen. Samtidigt tar hästen ett steg åt sidan med sitt inre framben.

Indirect bend snake trail, Kontraböjning. Hästen skall återigen röra sig framåt på en bana med ständiga förändringar av riktningen. Vid varje förändring av riktningen kontraböjs hästens huvud och hals - således mot rörelseriktningen - och hästens blick är från den nya riktningen. Även i denna övning begärs bara ett steg där en mängd saker sker parallellt.

Hip displacing snake trail, Bakdelsförflyttning. Westernryttaren lär hästen att flytta sin bakdel medan den rör sig framåt på banan i sicksack-mönstret. I samband med ändring av rörelseriktningen flyttas bakdelen ca ett kvarts varv. I förflyttningsögonblicket är det åter ett samspel mellan olika händelser.

I Bob Mayhews svenska westerndvd beskrivs och tydliggörs alla three snake trail-övningarna och hur westernryttaren skall använda hjälperna med rätt viktfördelning i sadeln, mjuka tygeltag och skänklar.

Website provided by Visuell Kommunikation